Veien til frihet

Introduksjon

Livet er et mysterium. Vi husker ikke en gang hvor vi kom fra eller når vi kom til. Plutselig ble vi bevist i en menneskekropp, på en stor stein som sirkler rundt en gigantisk ildkule, mens vi suser gjennom et uendelig univers. Hvem er vi, hva er vi, hvorfor er vi? Hvordan er vi? Det er lett å svare på spørsmålene, men hvor mye hold er det i svarene? Vi har alle våre egne svar som vi forholder oss til. Noen klarer ikke å slå seg til ro med svarene så lenge de kan utfordres, mens andre velger å ikke utfordre dem. Som en inngjerdet hund, bruker den første typen tiden sin på å utforske gjerdene, for å se om den kan slippe ut. Den føler seg fanget. Den andre typen føler seg beskyttet av gjerdet og liker å være på et området den har kontroll over.

Gjerdet symboliserer våre trossystemer i livet. En tro er en antagelse av at noe er sant, uavhengig av bevis, og et trossystem er flere troer rundt et tema. Gjerdet er noe man kan forholde seg til. Ubehagelig eller ikke, så skaper det en følelse av trygghet. Det holder det ukjente ukjent, og det kjente under kontroll. Finnes det mer utenfor gjerdet? Finnes det liv etter døden? Den eneste måten å finne ut hva som er på andre siden av gjerdet er å fjerne gjerdet og ta imot hva enn som kommer. Det er skapt av våre tanker. Gjerdet er den tanken som får oss til å spise is og se på TV istedenfor å kjenne på følelsen vår. Det er tanken som får oss til å ta avstand fra mennesker vi er glad i istedenfor å uttrykke våre dype følelser. Det er tanken som gjør at vi bruker mobilen på bussen, fremfor å snakke med vår sidemann. Det er tanken som gjør at vi forblir passive, isteden for å gjøre det vi egentlig ønsker. Det er tanken som holder oss tilbake, istedenfor å satse på våre drømmer. Det er tanken som får oss til å gjøre som alle andre, fremfor å gjøre vår egen greie.

Området vi er inngjerdet i har forskjellige størrelser fra person til person, men alt som er inne i dette området er under vår kontroll og er lett å forholde seg til. Vi kaller dette området for vår komfortsone. Havner vi utenfor vår egen komfortsonen føler vi oss sårbare. Ved å bygge gjerdet gir vi fra oss vår frihet og tilbake får vi trygghet. Hvorvidt dette er en god byttehandel er opp til en hver enkelt av oss å bestemme, men hvem er det egentlig vi forhandler med? Hvem er det som sier at vi ikke kan få i pose og sekk? For mange kan trygghet føles som et resultat av omgivelsene vi er i, men er det egentlig tilfelle? Hva som føles trygt for noen kan føles ekstremt utrygt for andre.

Hva er det egentlig vi er redd for? Vi frykter å bli såret; både fysisk og emosjonelt. Å bygge gjerdet er et forsøk på å kontrollere våre omgivelser for å skape et liv fri fra å bli såret. En umulig oppgave, ettersom våre omgivelser er ute av vår kontroll. Vi kan påvirke, men ikke kontrollere. Hva vi kan kontrollere derimot er hvordan vi velger å forholde oss til våre omgivelser.

Det finnes mange historier over mennesker som finner en så stor trygghet i seg selv at all frykt forsvinner. Alle gjerdene legges ned, og det finnes ikke lenger noen separasjon fra det ukjente og det kjente. Makten til å skape total frihet og trygghet ligger i våre hender. Det handler om å akseptere livet slik det er, både godt og vondt.

Livet kan være intenst og våre følelser kan ta oss med på utrolige reiser gjennom alt fra ekstrem smerte til ekstase og lykksalighet. Vi har alle blitt kastet inn i situasjoner uten å være klar for det. Opplevelsene har blitt traumatiske og i et forsøk på å forsvare oss selv har vi satt opp gjerder for å kontrollere vår opplevelse av livet. Vi sier nei til livet som det er og prøver å skape vår egen versjon som vi klarer akseptere. Denne egne versjonen hindrer oss fra å se det hele bilde. Vi hindrer oss selv i å se sannheten fordi vi er opptatt med å beskytte oss selv fra den. I vårt forsøk på å holde vekke smerte, holder vi også vekk alt annet som blir sendt vår vei. Vår egen realitet som er avskilt fra alt annet er fylt med våre egne sannheter. Disse sannhetene har ikke noe solid hold og separerer oss fra essensen av livet. Alene og ensom, fanget i ditt eget fengsel sitter du komfortabel og trygg, beskyttet fra livet som en gang såret deg.

Vi har alle en komfortsone og de fleste av oss har grodd så fast i den, at vi har helt glemt hva som på den andre siden. Kanskje suksessen du alltid har ønsket? Kanskje kjærligheten du savner? Kanskje helsen du mangler? Kanskje erkjennelsen du søker?

Et rikere liv starter i det du legger ned dine gjerder og la overfloden strømme inn. Man kan som sagt ikke kontrollere våre omgivelser, men vi kan påvirke dem. Smil til verden og du vil møte mye mer smil enn om du ikke smiler.  Sender du ut gode energier, får du gode energier tilbake, og du unngår mye smerte. Du kan med andre ord påvirke mengden smerte du opplever i livet, men du kan ikke kontrollere den.

 


Ønsker du personlig hjelp til å bryte ut av komfortsonen? Nøl ikke. Book en gratis og uforpliktende samtale med meg for å se hvordan jeg kan hjelpe deg, og for å se om vi jobber bra sammen.bookknapp


 

Legg igjen en kommentar