Sårbarhet – Portalen til et lidenskapelig liv

Introduksjon

Sårbarhet er en følelse og er relativ fra person til person. Du kan ikke være sårbar, du kan kun føle deg sårbar. En følelse av å være utsatt. Vi har innebygde mekanismer for å beskytte oss i slike situasjoner. Et mønster i vår oppførsel kan være så dypt inngrodd at du ikke lenger er bevisst over det. Da du var liten likte du å synge, men vennene dine syntes ikke det var kult. For å slippe unna mobbingen og å bli såret, bestemte også du deg for at synging ikke var kult og sluttet før de fant ut av det. En forsvarsmekanisme som fungerte ypperlig! Dessverre kom den med en pris. Du er nå voksen, og setningen “Det er ikke kult å synge” er repetert i hodet ditt så mange ganger, at du tenker ikke lenger over det. Det har blitt en sannhet for deg. Du er nå voksen og blitt dratt med på karaokekveld. Vennene dine spør deg om du vil synge. Du svarer nei, før du engang har vurdert det. De spør igjen. Du kjenner adrenalinet strømmer gjennom kroppen. Du blir varm i kinnet og kjenner en stor motstand. Du tøyser det kanskje bort og skjuler frykten din. For vennene dine ser det ut til å være god stemning, mens du begynner smålig å få panikk på innsiden. De fortsetter og mase. Du føler deg truet og utsatt. Frykten er stor, men hvorfor? De ønsker bare å høre deg synge. De gir seg etter hvert og du finner roen og tenker kanskje ikke på hendelsen igjen..
    

Hva er sårbarhet?

butterflies-95358Først skal vi gå litt dypere inn i sårbarheten. Hva som føles sårbart for noen føles ikke nødvendigvis sårbart for deg. Det hele handler om perspektiv og persepsjon. Å bli såret i livet er uungåelig, men hva betyr det egentlig? Hvordan kan det ha seg at det er subjektivt? Å bli kalt et skjellsord kan være sårende for deg, men ikke for naboen din. Hva er det som gjør at vi blir såret? Alt koker ned til en ting. Vår identitet, altså våre tanker og ideer om hvem og hva vi er. Din identitet er ditt eget konsept som du selv har laget. Dersom du hele barndommen din fikk høre at du var en nydelig jente, så vil utseendet ditt naturligvis bli noe du identifiserer deg med. Det er først når vi identifiserer oss med noe at vi gjør oss selv sårbare. Du som har identifisert deg med kroppen din vil føle deg svært sårbar når du er naken. Naboen din som ikke identifiserer seg med kroppen sin kunne ikke brydd seg mindre om noen så ham naken. Dere har begge en kropp, men bare en av dere opplever angst på grunn av den.


Identitet

Så hva er grunnen til at vi bærer på en identitet? Vår persepsjon av livet ser separasjon. Vi ser at vi lever i hver vår kropp, med hver våre særtegn. Vi blir fortalt hva og hvem vi er, og språket vårt er fult av “jeg er”. Selv om dette vil være med å forme en identitet vil ikke dette alene skape en kraftig en. Dersom du blir utsatt for en situasjon som påfører deg mer stress enn du er i stand til å håndtere skapes det et traume. En påført smerte har satt seg fast i deg. Som en kvist i en bekk sperrer traumet energien som ellers strømmer gjennom deg. Du lærer underbevisst at dette var destruktivt og at du ikke var i stand til å håndtere det. Som en forsvarsmekanisme skapere du frykt for lignende situasjoner. Denne frykten skaper igjen et kontrollbehov. Dersom du klarer å kontrollere dine omgivelser, vil du i større grad kunne skjerme deg for lignende opplevelser. Dette kontrollbehovet er veldig logisk og analytisk. Det består av å identifisere og definere så mye som mulig. Det er i denne prosessen at vi griper tak i en identitet for å føle en viss kontroll og forståelse over vår egen skapning. Når identitet er et resultat av et traume vil den sitte mye dypere og påføre mye mer lidelse.


Forsvarsmekanismer

I svært mange tilfeller er vi blitt blinde for vår egen lidelse. En forsvarsmekanisme har gått på repeat siden vi var barn. Det skjer så automatisk at vi ikke en gang legger merke til det. Livet vårt blitt grått og monotont. Angst kan i stor grad bli en så stor del av hverdagen vår at vi ikke lenger bemerker den. Vi unnviker situasjoner som kan få oss til å føle oss sårbare helt uanstrengt og vi er blitt mestere på å rettferdiggjøre våre handlinger for oss selv. Vår komfortsone har tatt over vårt liv. Med underholding kun et tastetrykk unna er distraksjonene alltid tilgjengelig. Vår psykiske lidelse manifesterer seg til vår fysiske kropp. Søvnproblemer, problemer med fordøyelse, dårlig selvbilde, prestasjonsangst, bekymringer og krisetenking er bare noen av symptomene. Med konstant stress i kroppen slites vi ut, selv om vi bare sitter i stolen og se på tv. Vi frykter å bli såret så dypt at vi ikke lenger tørr og leve.


Ved å skape bevisstgjøring over vårt automatiske reaksjonsmønster har vi mulighet til å gjøre en endring. Vår følelse av sårbarhet sitter på svaret og veien mot et mer fargerikt og lidenskapelig liv. Når føler du deg mest sårbar?

 


Ønsker du personlig hjelp til å finne/dyrke lidenskapen din? Nøl ikke. Book en gratis og uforpliktende samtale med meg for å se hvordan jeg kan hjelpe deg, og for å se om vi jobber bra sammen.bookknapp


Legg igjen en kommentar