Hvordan designe din realitet

QuoteEn tro er å tenke at noe er riktig, uavhengig av bevis på om det er det. Et trossystem er et sett av troer. Når vi hører eller tenker noe igjen og igjen blir det omsider vår tro. Mens som vi opplever livet suger vi til oss informasjon. All denne informasjonen legges sammen og danner trossystemer.  Akkurat som om vi samler nummer og kalkulerer sansynligheten for vår egen realitet mens vi går. Disse trossytemene fungerer som filter for alt vi opplever. Se for deg at du pusler et stort puslespill. Hver brikke er informasjon. Med informasjonen du har kan du se hvorvidt den neste brikken passer eller ikke. Når et barn lærer at kuen sier «møøø», vet barnet at når et dyr lager lyden «voff», så er det ikke en ku, fordi det ikke passer puslespillet av kyr. Ettersom vi vokser opp blir disse puslespillene mer kompliserte. I den voksne verden er ikke informasjonen så generell. Vi er stort sett uenig om det meste. Det vil alltid være noen som argumenterer imot dine argumenter. Det betyr at vi har motsiende trossystemer. Så hvem er rett? Tror du på evulosjon, kristendom, islam eller noe annet? Hva er din tro, og hva baserer du din tro på? Hvor fikk du den fra? Familie, venner og samfunnet spiller en stor rolle, men hvem påvirker dem igjen? Media spiller en enorm rolle i å kontrollere et samfunn/land/verdens trossystemer.

La oss ta en titt på hvordan trossystemene faktisk påvirker oss. Det er en tro bak hver handling vi gjør. Hver gang vi gjør en handling, handler vi ut av beste evne. Det betyr ikke at vi nødvendigvis gjør det vi ‘vet’ er best, men det finnes alltid en tro som rettferdigjør våre handlinger. Enten gode eller dårlige. Det betyr at våre trossystemer essensielt er til grunn for vår motivasjon i alt vi gjør. Så realiteten vi tror på er sann er den vi selv lager for oss selv. Hvis vi tror at vi ikke er gode nok for å søke på ‘den jobben’, så er det slik realiteten vil ufolde seg selv. Tror vi at mennesker er onde vil vi bli paranoide og isolere oss selv, fordi det er realiteten vi selv lager. Det blir verden vi lever i. Vi kan kun leve i en realitet vi tror på er sann. Vår tro bestemmer hvordan vi oppfatter livet. Så hva vi baserer vår tro på er essensielt for vår vellvære. Det er derfor veldig viktig å bli bevisst over hva vi tror er sant. Vi er alle kjent med at media vrir og vender på saker for å oppnå interne ønsker. Vi kaller det «fake news» og det er overraskende godtatt. Vi utsetter oss alikevell for det, og tar avgjørelser selv på hva vi skal tro på og evt. ikke tro på. Vi drukner i informasjon, men hvem skal vi lytte på? Alle ønsker å promotere sin tro, og få andre til å tro det samme.

Siden vår tro er så essensielt for våre liv, er det lett at vår tro blir en del av vår identitet. Når vi identifiserer oss selv med vår tro, kommer det med en pris om å beskytte den når den blir utfordret. Når vi er beskyttende er vi ikke åpne for ny informasjon. Vi er for fokusert med å finne svake punkt i vår motstanders argumenter. En stor hindring i vekst.

fantasy-2421248-2

Så hvordan vet vi om et trossystem saboterer oss? Et veldig vanlig trossystem er å tro at mer penger og suksess vil gjøre livet bedre og lettere, samtidig som rike og suksessfulle mennesker er egoistiske, apatiske, kyniske og gjerrige. Vi lever da i en realitet hvor vi avskyr det vi selv ønsker å oppnå. Et slikt trossystem skaper indre konflikter som gjør at vi ikke oppnår det vi ønsker.

For eksempel så brukte jeg å leve i en verden hvor de rikeste menneskene kontrollerte verden, hvor verden var i ferd med å gå under, hvor menneskeheten var det verste som fantest på denne planeten. Mennesker virket dumme, ignorante og ‘avkoblet’. Mine trossystemer var påvirket av nyheter og konspirasjonsteorier. Etter en stund så jeg hvor destruktivt det var for livet mitt og sa meg nødt for å gjøre noen endringer. Jeg ble bevisst over hva jeg eksponerte meg selv for. Jeg kuttet ut ‘mainstream’ nyheter og konspirasjonsteorier og prioriterte positive og oppløftende nyheter. Jeg utvidet nettverket mitt til mer likesinnede mennesker og over tid endret realiteten seg helt. Jeg lever nå i en realitet hvor individet selv har kontroll. Vi kommer sammen for å redde planeten og menneskeheten er fantastisk. Vi gjør de mest fantastiske tingene og er i stand til å uttrykke en helt ekstremt dyp kjærlighet. Vi lever i en tid hvor mennesker våkner opp og oppnår utrolig mye innsikt og dype tilknytninger. Av å simpelthen være bevisst over hva jeg matet hjernen min med var jeg i stand til å gjøre små endringer som endret realiteten min radikalt fra veldig negativ til veldig positiv. Det handler ikke om ignorere noe, men å selv være i kontroll over vår reaksjon til det. Før så jeg hvordan vi forsøplet planeten, nå ser jeg hvordan vi kommer sammen og rydder opp etter oss. Det ene perspektivet fyller meg med motivasjon, håp og kjærlighet, mens det andre gjør det motsatte. Gjett hvilket som gjør hva..

quote2

Trossystemer handler ikke bare om vår eksterne verden. Det omfatter også hvordan vi ser på oss selv. Vår persepsjon av hvem vi er er vanligvis dannet av kalkulasjoner fra fortiden. Vi danner oss en identitet som ikke har noe å gjøre med hvem vi er i ‘nuet’.  Hvis vi holder fast i en tro om at vi er hvem vi var igår, hvordan kan vi da være noe annet idag?

Vi kan bare leve i en realitet vi tror på er sann, og vi kan bare være en person vi tror på er sann. Hvordan endrer vi vår tro over hvem vi er?

Først og fremst er det essensielt å forstå at vår identitet er ikke annet enn en myte. Vi lever i et dynamisk univers hvor alt endrer seg kontinuerlig. Så raskt vi endrer vår tro om hvem vi er, endrer vi hvem vi er. En regel som virker til å være universal, er at hva vi gir energi vokser. Desto mer oppmerksomhet vi gir noe, desto større vil det bli. Fokuser på det som får deg til å føle deg bra og gi slipp på det som har motsatt effekt.

self-confidence-2076792

Vær bevisst over dine trossystem, vær kritisk til din tro dersom du noen gang opplever å gå i forsvar eller aggressiv i en samtale, tørr å spør deg selv hvorfor. Når du spør deg selv hvem du er, tørr å ikke ha et svar. Omfavn ingentinget, for det er hva som er igjen når vår identitet er vekk som betyr noe. Å elske seg selv handler ikke om å elske sin identitet, det handler om å ikke ha en.

 


Ønsker du personlig hjelp til å endre dine trossystem? Nøl ikke. Book en gratis og uforpliktende samtale med meg for å se hvordan jeg kan hjelpe deg, og for å se om vi jobber bra sammen. 100% fornøy garanti.


 

Skrevet av: Lars Olav Sande

Lars-Olav-Sande-logo

Legg igjen en kommentar