Balansert Oppvekst

Ønsker du å skape et godt liv for dine barn eller generelt for yngre/kommende generasjoner? Det er fint, men det er viktig å erkjenne sine begrensninger. Hvordan andres liv blir er utenfor vår kontroll. Vi kan påvirke det, men vi kan ikke skape eller kontrollere det. Sannheten er at før eller siden så vil ditt barn oppleve smerte og lidelse. Livet vil bli vanskelig og det vil komme tøffe perioder. Hvis du unner ditt barn et godt liv, lær barnet ditt å håndtere smerte og å mestre utfordringene som kommer. Hvordan gjør man det?

    For noen uker siden kjøre jeg over en relativt stor bro. Jeg så blålys fra lang vei og kjente øyeblikkelig et ubehag. Jeg forstod hva som skjedde. Etter hvert som jeg kom nærmere så jeg det stod en lang rekke med ambulanser og politibiler. Personellet stod alle samlet i en halvsirkel langs gjerdet. I det jeg passerte dem så jeg et glimt av en ung kvinne. Ikke stort eldre enn meg selv. Hun stod på utsiden av gjerdet i sin grå jakke og grå bukse. Bak henne var en utsikt av norske fjorder og mektige fjell som fremdeles bar snø på toppene. Den nydelige utsikten var ikke det som tok damens oppmerksomhet. Forvirret og redd stirret hun dypt ned i det mørket berget. Om noen sekund kunne det alt være over.. Det var bare øyeblikk i mitt liv i det jeg suste forbi i min travle hverdag. Det lille øyeblikket satte allikevel dype spor i meg. For hva er det som fører et menneske inn i en slik situasjon. Er det livet vi opplever, eller er det hvordan vi responderer til livet? Finnes det opplevelser som er så traumatiske at de er umulig å håndtere? Eller finnes det alltid en måte å komme seg videre på, selv om vi kanskje ikke ser det? Vi sitter ikke alltid på svarene selv, men det betyr ikke at svarene ikke finnes.

Hva enn denne personen gikk gjennom, så var hun i situasjonen hun var i fordi hun ikke hadde lært hvordan hun skulle håndtere utfordringene hun stod ovenfor. Hvordan håndtere vanskelige følelser og tanker. Statistikken viser at i gjennomsnitt tar minst 600 mennesker livet sitt i Norge hvert år, og mer en 2/3 er menn.

Selv om vi generelt lærer utrolig lite om vår indre verden i dagens samfunn, så er kvinner generelt flinkere til å snakke om følelser, tanker og spirituelle opplevelser. Det er derfor ingen overraskelse at statistikken viser en så markant forskjell på menn og kvinner. Faktumet at vi lever i en verden hvor mennesker ønsker å avslutte sitt eget liv forteller litt om hvor stor ubalansen vi opplever er. Våre maskuline sider er ekstremt godt utviklet. Det vil si vår logiske og analytiske sans. Vår evne til å se det materialistiske og til å se systemer- og mønstre. Vår forståelse av universet utenfor oss selv er helt enorm. Våre feminine; altså våre abstrakte og emosjonelle sider er veldig undertrykket. Hva som skjer i vårt indre univers er et stort mysterium for de aller fleste.

Før eller siden dukker de store spørsmålene opp i oss alle. Hvem er jeg? Hva er jeg? Hvorfor er jeg? Hvordan er jeg? Hva er livet? Hva er døden? Hva er en tanke, og hva er en følelse? Disse spørsmålene er essensielle å finne svar på for å håndtere vanskelige og utfordrende situasjoner, men hvor stort rom er det for å stille slike spørsmål? Hvor stort rom er det for å ha slike samtaler? For mange har spørsmålene blitt undertrykket i så lang tid er det er ubehagelig å ta dem frem igjen. Å erkjenne for seg selv at man ikke vet kan være smertefullt.

Det er på tide å heve og hylle det feminine. Det er på tide å skape forståelse og bevissthet over vårt indre univers. Det er på tide å skape rom for samtaler om tanker, følelser og spirituelle opplevelser. Vi gjør det først og fremst med å skape rom i oss selv. Ved å finne motet til å kjenne på følelser, undre seg over tanker og å være nyskjerrig over livet på innsiden. Etter hvert som dette rommet i deg selv vokser vil det kjennes tryggere og tryggere. Tryggheten i deg gir trygghet til de rundt deg, og slik kan også deres rom ekspandere.

Hvordan gi barn en større indre innsikt og bevissthet?

1) Når vi er i kontakt med barn er det viktig at vi ser barnet når de uttrykker en nysgjerrighet for det indre livet. Det er viktig at vi jevnlig stiller dem spørsmål om deres indre liv. Kanskje de ikke svarer, kanskje de ikke forstår, kanskje de ikke finner det interessant, men det er heller ikke poenget. Poenget er at et slikt spørsmål skaper rom. Vi gir dem en platform hvor de kan lufte tankene og spørsmålene sine den dagen de måtte komme. Spørsmålene kan for eksempel være: Har du en vond følelse nå? Hvor i kroppen gjør den vondt? Hva var det som gjorde at den følelsen kom? Hva kan du gjøre med følelsen? Hva får følelsen deg til å tenke? Hva skjer hvis du tenker på noe annet?

2) Hvem er du i nærheten av barn? Barn suger til seg informasjon som svamper. De studerer, analyserer og kopierer. Derfor er det viktig at vi viser barn hva vi gjør for å ha et lykkelig liv. Enten det er å male, meditere, spille musikk, uttrykke kjærlighet for vår kjæreste, venner, familie, bekjente og ukjente. Vi kan fortelle et barn hvordan de skal oppføre seg tusen ganger, men hvordan vi selv oppfører oss har en mye større påvirkning. Det viktigste du kan gjøre for å gi barnet ditt et godt liv er å selv ha et godt liv og vise hvordan det gjøres.


3) Snakk med dem om egne erfaringer. En stor felle mange går i er at de vil skjerme barn fra sine problemer. Det er mange som vil fremstå som sterke og trygge foreldre og tenker da at de skal skjule sine svake sider. Barna ser da en person som ikke møter utfordringer, eller som ikke blir påvirket av dem. Litt av noen sko å fylle? Hva med å heller vise hvordan du møter og mestrer utfordringen? Fortell og vis hva som skjer, hva du føler og hvordan du håndterer det. Dette er selvfølgelig ikke alt eller ingenting. Ønsker du en åpen og god dialog med barn er det essensielt at du tar ansvar og skaper rom for de samtalene du ønsker å ha. Hvis du aldri prater med barnet ditt om ditt eget kjærlighetsliv så er sannsynligheten liten for at barnet kommer til å snakke med deg om sitt.

Disse små grepene en kan gjøre vil bidra til å skape en tryggere plattform med rom for å utvikle essensielle verktøy til å håndtere vanskelige situasjoner. Vi må løfte det abstrakte som ofte er vanskelig å snakke om, og vi må oppfordre til å føle – både godt og vondt. Vårt fokus på vårt ytre liv bør være i balanse med vårt fokus på vårt indre.

All lidelse er et resultat av at vi ikke forstår hvordan vi fungerer. Vi er født inn i det mest avanserte maskineriet som finnes i det kjente universet. Dersom vi ikke lærer hvordan vi håndterer det, vil det kjøre på en slags autopilot med hovedfokus på å overleve, mens vi henger på slep og klamrer oss fast i alt som er å klamre seg fast i. Sannheten er at makten er vår. Vi kan når som helst ta kontroll over vårt indre univers og føre oss selv inn i lykken vi søker. De aller fleste av oss vokste ikke opp i en familie eller et samfunn hvor det var rom for denne type utvikling, noe som har resultert i at vi har viklet oss inn i- og hatt vanskelig med å håndtere unødvendig mange utfordrende situasjoner/problemer. Det er heldigvis aldri for sent, og vi har også muligheten til å gi de kommende generasjonene det vi aldri fikk, slik at de slipper unødvendig lidelse.

 


Ønsker du hjelp og veiledning så tilbyr jeg donasjonsbaserte coachingtimer. Det vil si at timene er helt gratis. Du bestemmer selv om du vil/hvor mye du vil betale.

Du kan booke din gratis og uforpliktende time her:

bookknapp

Legg igjen en kommentar